Penjual Ayam Dan Keluk Penawaran

penjual ayam

Dalam artikel kali ini kita akan berdiskusi mengenai keluk penawaran ataupun lebih dikenali sebagai supply curve. Kalau nak tahu supply curve itu apa, anda boleh klik Di Sini untuk baca dan hadamkannya. Secara asasnya supply curve mewakili tindakan peniaga serta produk yang mampu dijual pada harga berbeza tetapi sama kuantitinya dan lebih untung. Kalau anda […]

Iphone, Privileged Dan Harga Murah

iphone

Anda semua ingat ketika iPhone mula-mula memasuki pasaran Malaysia suatu ketika dahulu? Masa tu sesiapa yang mampu miliki iPhone boleh dianggap sebagai golongan bangsawan ataupun kayangan. Jadi apa kaitannya dengan turun naik harga barang? Ok tak apa, saya akan memberikan banyak lagi contoh untuk sama-sama kita memahaminya. Apabila hanya golongan tertentu sahaja yang mampu memiliki […]

Apple, Samsung Dan Perang Harga

apple samsung

Dalam dua artikel sebelum ini kita sudah mengetahui bagaimana kenaikan gaji dan perubahan populasi memberi kesan terhadap turun naik permintaan. Hari ada satu lagi punca turun naik permintaan yang perlu diketahui oleh kita semua? Apa bendanya? Macam biasa, saya akan berikan contoh terlebih dahulu. Ingat tak masa mula-mula telefon pintar mahu mengambil alih pasaran telefon […]

Perubahan Populasi Dan Turun Naik Permintaan

populasi

Ketika akhir era 80an dulu, telah berlaku satu ledakan perindustrian di Pasir Gudang Johor. Hal ini membuatkan anak-anak muda dari serata negeri dan daerah berlumba ingin ke sana untuk merebut peluang pekerjaan. Kehadiran ramai orang juga menyebabkan Pasir Gudang suatu masa dahulu menjadi kawasan yang memiliki migrasi tertinggi di Malaysia. Jadi apa kaitan Pasir Gudang […]

Nasi Bujang Dan Kenaikan Tangga Gaji

nasi putih

Pernah tak zaman belajar di universiti dahulu, anda menikmati nasi bujang? Boleh dikatakan nasi putih yang disertakan dengan telur, sup kosong dan sambal belacan ini merupakan makanan penyelamat bagi pelajar apabila wang sudah berada di hujung tanduk selain maggi. Malahan terkadang menjadi pilihan majoriti pelajar kerana harganya semurah RM2.50 terutamannya bagi mereka yang melanjutkan pelajaran […]

Kerayong Dan Pertambahan Populasi

Bera

Dalam artikel sebelum ini saya sudah mengulas mengenai perubahan pendapatan yang membuatkan permintaan terhadap snack plate masih tinggi dan senantiasa meningkat. Hari ini, saya ingin membicarakan bagaimana pertambahan populasi boleh membuatkan permintaan terhadap produk KFC meningkat. Dekat bawah ni saya ada satu kisah yang menarik untuk diceritakan. Sejak kecil lagi, saya memang biasa melalui jalan […]

Datuk Ramly Mokni: Bapa Burger Negara

Ramly Mokni

Bapa burger Malaysia iaitu Datuk Ramly Mokni berpegang teguh dengan kalimat; jika orang lain boleh berjaya, pasti kita semua juga akan turut mampu berjaya. Malah beliau juga berkata “tiada jalan pintas untuk berjaya”. Buat pengetahuan semua, Datuk Ramly Mokni adalah pengasas Ramly Burger. Sebut sahaja burger, pasti Ramly Burger akan meniti dibibir sehingga jenama lain […]

Perubahan Pendapatan, Kepci Dan Keluk Permintaan

kfc

Ingat tak masa akhir tahun 2018 dulu, harga ayam Kepci tiba-tiba naik. Bayangkan je lah set snack plate yang sebelum ini berharga RM12.30 naik kepada RM15.30. Kenaikan ini sememangnya memberikan ketidakpuashatian kepada rakyat. Hal ini ditambah pada tahun 2018, kita pernah menikmati snack plate yang berharga murah kerana kerajaan telah membatalkan cukai GST. Penurunan dan […]

Ayam Segar Dan Penurunan Harga

ayam segar

Dalam artikel yang lepas, kita semua sudah mengetahui cara pertama untuk membaca demand curve. Hari ini pula kita akan beralih kepada cara kedua. Sebelum itu saya akan lampirkan sekali lagi graf untuk memudahkan pemahaman anda. Cara kedua adalah anda boleh baca secara menegak. Macam mana tu? Lihat draf di atas, anda boleh baca daripada angka […]

Turun Naik Harga Minyak Masak Dan Keluk Permintaan

minyak masak

Saya yakin anda semua sudah faham apa itu permintaan dan demand curve. Dalam artikel kali ini saya ingin membicarakan tentang cara bagaimana mahu membaca demand curve. Mungkin ada di antara anda yang lupa bagaimanakah demand curve berfungsi. Tidak mengapa kita buat ulang kaji sedikit. Secara asasnya demand curve adalah fungsi yang menunjukkan kuantiti sesebuah produk […]