Sunk Cost Fallacy. Kenapa Manusia Meneruskan Aktiviti Yang Merugikan?

sunk cost

Saya pernah tweet tentang sunk cost Fallacy seperti di bawah: Dalam artikel ini saya akan terangkan topik ini dengan lebih mendalam. Pertama sekali, kita perlu fahamkan terlebih dahulu apa maksud sunk cost. Sunk cost adalah perkara telah dilaburkan (masa atau duit) yang tidak boleh didapatkan semula. Manakala sunk cost fallacy pula adalah tindakan kita meneruskan […]

Takaful Sebagai Pelaburan?

“Ambillah takaful 3 dalam 1, sekali dengan pelaburan, takde la membazir ambil takaful, ada juga simpanan nanti.” Mesti biasa dengar, bukan ayat di atas? Ayat yang sering digunakan dalam promosi-promosi takaful. Memang benar ada produk takaful 3 dalam 1, dalam satu pakej ada pampasan kematian, kad perubatan dan juga pelaburan. Jika kita ambil produk takaful […]

Bagaimana Nak Capai Kebebasan Kewangan

kebebasan kewangan

Apa gambaran yang keluar dalam kepala anda bila bercakap tentang kebebasan kewangan? Mungkin ada yang bayangkan bangun pagi lepak tepi kolam renang sambil minum jus oren macam dalam drama TV3. Ada yang bayangkan duit berkepuk-kepuk. Ada yang bayangkan dapat melancong ke mana sahaja yang dia mahu. Kalau anda Google kebebasan kewangan, kebanyakan gambar yang keluar […]

Apa Itu ETF?

apa itu etf

ETF adalah singkatan kepada Exchange Traded Fund. Exchange traded bermaksud ia boleh dijual beli sesama pelabur. Fund bermaksud dana. Dana ini konsepnya sama seperti konsep amanah saham. Ada dana yang melabur dalam saham, bon atau komiditi. Apa beza ETF dan Amanah Saham? Pertama, cara kedua dana ini diuruskan berbeza. Amanah saham melabur berdasarkan strategi pengurus […]

Apa Itu Unit Trust (Amanah Saham)?

unit trust

Di Malaysia, terdapat lebih 600 dana amanah saham. Jadi, nak labur dana yang mana satu? Sebelum kita bermula, mari kita fahamkan konsep amanah saham terlebih dahulu. Konsepnya begini. Duit-duit pelabur akan dikumpulkan ke dalam satu tabung. Kemudian, tabung tersebut akan dilaburkan pengurus dana. Ke mana dilaburkan? apa strategi pelaburan? Ia bergantung kepada objektif dan kebijaksanaan […]

Pelaburan Adalah Aktiviti Yang Membosankan

pelaburan pasif

Dalam mencari strategi pelaburan terbaik, orang ramai akan fokus kepada 2 perkara, pulangan dan masa. Majoritinya mencari strategi pelaburan yang mampu memberikan pulangan tertinggi dalam masa paling singkat. Tayang untung 100% dalam 3 hari, beribu-ribu orang daftar nak belajar strategi tersebut. Kalau seminggu boleh dapat 100%, sebulan dah 400%, setahun dah 4,800%. Logik ke? Jeff […]

Kesan Kos Pelaburan Terhadap Pulangan

kos pelaburan

Dalam pelaburan, perkara yang menjadi perhatian atau keutamaan adalah pulangan, pulangan dan pulangan. Ya, memang pulangan penting, tetapi ramai juga yang terlepas pandang bab kos (caj yang perlu dibayar untuk membuat pelaburan). Setiap pelaburan ada kosnya. Masuk ‘melabur’ di tandas pun kita kena bayar, inikan pula pelaburan sebenar. Beli rumah ada duti setem, beli emas […]

Maksud Akaun CDS

maksud akaun cds

Membuka akaun CDS adalah langkah paling penting sebelum mulakan pelaburan saham. Tiada akaun CDS anda tidak boleh melabur saham. Apa itu akaun CDS? Kalau akaun bank biasa digunakan untuk menyimpan duit, akaun CDS pula fungsinya sebagai tempat menyimpan saham-saham yang dibeli. Semua urusan jual beli saham akan dijalankan melalui akaun CDS ini. Mana-mana individu yang […]

Kewangan Peribadi 101: Mula Di Sini

pengurusan kewangan

Ada ke satu formula pengurusan kewangan peribadi yang sesuai untuk semua orang? Jawapan pendek, tiada. Seperti kata pepatah, tiada satu kasut yang muat untuk semua orang. Apa yang berguna untuk saya mungkin tidak berguna untuk anda. Habis tu, nak rujuk siapa? Rujuk apa? Ada orang tak selesa bercerita tentang cara mereka urus duit, cara mereka […]