Sambal Penyet Dan Faktor Turun Naik Kos

sambal penyet

Dalam artikel yang lepas, saya ada beritahu bahawasanya turun naik kos mempengaruhi penawaran. Hari ini saya akan bincangkan dengan lebih detail apa itu faktor turun dan naik kos penghasilan sesebuah produk tersebut. Pernah tak ada teringin nak makan sambal penyet, maka anda pun buat sendiri dekat rumah. Dengan kos RM10, anda dapat buat sambal penyet […]

Rambutan, Turun Naik Penawaran Dan Kos

rambutan

Pernah tak satu hari tu anda nak makan buah rambutan. Maka anda pun pergi ke sebuah kedai menjual buah-buahan di tepi jalan. Singgah sahaja di kedai tersebut anda lihat harga rambutan agak mahal iaitu RM30 untuk 1 kilogram. Mahu tak mahu, anda pun terpaksa beli supaya tidak kempunan. Dua minggu selepas itu anda kembali ke […]

Tshirt Hitam Dan Lebihan Pengeluar

tshirt hitam

Pernah tak anda buka shopee untuk mencari tshirt berwarna hitam yang murah. Anda pun scroll sehingga terjumpa tshirt murah yang berharga RM10 sehelai. Belek punya belek, anda terlihat  bahawa tshirt itu berjenama gildan. Hal ini membawa anda kepada peristiwa yang berlaku pada bulan lepas. Ketika itu anda ada membeli tshirt hitam kumpulan rock SYJ berharga […]

Penjual Ayam Dan Keluk Penawaran

penjual ayam

Dalam artikel kali ini kita akan berdiskusi mengenai keluk penawaran ataupun lebih dikenali sebagai supply curve. Kalau nak tahu supply curve itu apa, anda boleh klik Di Sini untuk baca dan hadamkannya. Secara asasnya supply curve mewakili tindakan peniaga serta produk yang mampu dijual pada harga berbeza tetapi sama kuantitinya dan lebih untung. Kalau anda […]

Iphone, Privileged Dan Harga Murah

iphone

Anda semua ingat ketika iPhone mula-mula memasuki pasaran Malaysia suatu ketika dahulu? Masa tu sesiapa yang mampu miliki iPhone boleh dianggap sebagai golongan bangsawan ataupun kayangan. Jadi apa kaitannya dengan turun naik harga barang? Ok tak apa, saya akan memberikan banyak lagi contoh untuk sama-sama kita memahaminya. Apabila hanya golongan tertentu sahaja yang mampu memiliki […]

Apple, Samsung Dan Perang Harga

apple samsung

Dalam dua artikel sebelum ini kita sudah mengetahui bagaimana kenaikan gaji dan perubahan populasi memberi kesan terhadap turun naik permintaan. Hari ada satu lagi punca turun naik permintaan yang perlu diketahui oleh kita semua? Apa bendanya? Macam biasa, saya akan berikan contoh terlebih dahulu. Ingat tak masa mula-mula telefon pintar mahu mengambil alih pasaran telefon […]

Perubahan Populasi Dan Turun Naik Permintaan

populasi

Ketika akhir era 80an dulu, telah berlaku satu ledakan perindustrian di Pasir Gudang Johor. Hal ini membuatkan anak-anak muda dari serata negeri dan daerah berlumba ingin ke sana untuk merebut peluang pekerjaan. Kehadiran ramai orang juga menyebabkan Pasir Gudang suatu masa dahulu menjadi kawasan yang memiliki migrasi tertinggi di Malaysia. Jadi apa kaitan Pasir Gudang […]

Nasi Bujang Dan Kenaikan Tangga Gaji

nasi putih

Pernah tak zaman belajar di universiti dahulu, anda menikmati nasi bujang? Boleh dikatakan nasi putih yang disertakan dengan telur, sup kosong dan sambal belacan ini merupakan makanan penyelamat bagi pelajar apabila wang sudah berada di hujung tanduk selain maggi. Malahan terkadang menjadi pilihan majoriti pelajar kerana harganya semurah RM2.50 terutamannya bagi mereka yang melanjutkan pelajaran […]

Kerayong Dan Pertambahan Populasi

Bera

Dalam artikel sebelum ini saya sudah mengulas mengenai perubahan pendapatan yang membuatkan permintaan terhadap snack plate masih tinggi dan senantiasa meningkat. Hari ini, saya ingin membicarakan bagaimana pertambahan populasi boleh membuatkan permintaan terhadap produk KFC meningkat. Dekat bawah ni saya ada satu kisah yang menarik untuk diceritakan. Sejak kecil lagi, saya memang biasa melalui jalan […]

Perubahan Pendapatan, Kepci Dan Keluk Permintaan

kfc

Ingat tak masa akhir tahun 2018 dulu, harga ayam Kepci tiba-tiba naik. Bayangkan je lah set snack plate yang sebelum ini berharga RM12.30 naik kepada RM15.30. Kenaikan ini sememangnya memberikan ketidakpuashatian kepada rakyat. Hal ini ditambah pada tahun 2018, kita pernah menikmati snack plate yang berharga murah kerana kerajaan telah membatalkan cukai GST. Penurunan dan […]