Nasi Bujang Dan Kenaikan Tangga Gaji

nasi putih

Pernah tak zaman belajar di universiti dahulu, anda menikmati nasi bujang? Boleh dikatakan nasi putih yang disertakan dengan telur, sup kosong dan sambal belacan ini merupakan makanan penyelamat bagi pelajar apabila wang sudah berada di hujung tanduk selain maggi. Malahan terkadang menjadi pilihan majoriti pelajar kerana harganya semurah RM2.50 terutamannya bagi mereka yang melanjutkan pelajaran […]

Kerayong Dan Pertambahan Populasi

Bera

Dalam artikel sebelum ini saya sudah mengulas mengenai perubahan pendapatan yang membuatkan permintaan terhadap snack plate masih tinggi dan senantiasa meningkat. Hari ini, saya ingin membicarakan bagaimana pertambahan populasi boleh membuatkan permintaan terhadap produk KFC meningkat. Dekat bawah ni saya ada satu kisah yang menarik untuk diceritakan. Sejak kecil lagi, saya memang biasa melalui jalan […]

Perubahan Pendapatan, Kepci Dan Keluk Permintaan

kfc

Ingat tak masa akhir tahun 2018 dulu, harga ayam Kepci tiba-tiba naik. Bayangkan je lah set snack plate yang sebelum ini berharga RM12.30 naik kepada RM15.30. Kenaikan ini sememangnya memberikan ketidakpuashatian kepada rakyat. Hal ini ditambah pada tahun 2018, kita pernah menikmati snack plate yang berharga murah kerana kerajaan telah membatalkan cukai GST. Penurunan dan […]

Ayam Segar Dan Penurunan Harga

ayam segar

Dalam artikel yang lepas, kita semua sudah mengetahui cara pertama untuk membaca demand curve. Hari ini pula kita akan beralih kepada cara kedua. Sebelum itu saya akan lampirkan sekali lagi graf untuk memudahkan pemahaman anda. Cara kedua adalah anda boleh baca secara menegak. Macam mana tu? Lihat draf di atas, anda boleh baca daripada angka […]

Turun Naik Harga Minyak Masak Dan Keluk Permintaan

minyak masak

Saya yakin anda semua sudah faham apa itu permintaan dan demand curve. Dalam artikel kali ini saya ingin membicarakan tentang cara bagaimana mahu membaca demand curve. Mungkin ada di antara anda yang lupa bagaimanakah demand curve berfungsi. Tidak mengapa kita buat ulang kaji sedikit. Secara asasnya demand curve adalah fungsi yang menunjukkan kuantiti sesebuah produk […]

Market Equilibrium Dan Harga Durian Kampung

durian kampung

Dalam dua artikel yang lepas, kita sudah belajar secara lebih detail mengenai harga keseimbangan. Sekarang kita kena tahu lagi satu keseimbangan iaitu keseimbangan pasaran (market equilibrium) serta beberapa cirinya. Keseimbangan pasaran ini juga akan tunjukkan dekat kita macam mana peniaga dan pembeli berfungsi. Jadi ayuh kita ikuti contoh yang saya berikan di bawah. Kita semua […]

Jual Harga Mahal, Produk Akan Laku Keras?

tembikai harga mahal

Dalam artikel yang lepas sudah belajar banyak tentang harga keseimbangan. Masalahnya sekarang kita tersekat dengan persoalan apa akan jadi pada sesebuah barang jika nilainya lebih rendah daripada harga standard. Sebelum ini kita sudah memahami harga standard mampu membuatkan sesebuah produk berharga tinggi kembali mendapat permintaan pelanggan. Penyelesaian terbaik adalah dengan menaikkan harga barang. Mesti ramai […]

Harum Manis Dan Teori Harga Keseimbangan

harum manis

Kita tahu dalam beberapa artikel yang lepas membicarakan bagaimana pengguna & peniaga memberi respon terhadap perubahan harga barang melalui supply curve dan demand curve. Kali ini kita akan selongkar bagaimana aktiviti jual beli sebenarnya secara tidak langsung telah menentukan harga sesuatu produk ataupun perkhidmatan. Sebelum apa-apa, anda perlu kenal dulu apa yang dimaksudkan dengan harga […]

Macam Mana Harga Gula Boleh Naik Guna Supply Curve

harga gula

Berdasarkan artikel yang lepas, mesti ramai tertanya-tanya bagaimana supply curve boleh berlaku. Hari ini saya akan terangkan dengan kefahaman yang lebih mudah. Terkadang kita rasa pelik sebab ada satu barang ni bila harga turun asyik habis je. Tapi bila harga naik tiba-tiba makin banyak pula barang tu. Benda ni buat kita sampai anggap peniaga ni […]

Buat Untung Jual Burger Guna Supply Curve

burger

Dalam artikel lepas, kita sudah belajar banyak tentang demand curve serta contoh-contoh yang mudah. Hari ini kita nak belajar pula tentang pasangan demand curve iaitu supply curve. Apa yang dimaksudkan dengan supply curve? Secara mudahnya, supply curve menunjukkan adakah penjual mampu menjual produk ataupun perkhidmatan mereka dengan harga yang berbeza. Ianya membawa maksud, semakin meningkat […]